AI Juridisk Ordbog 2024

Tiden er nok ved at løbe fra den klassiske ordbog hvor man 1:1 bliver præsenteret for et statisk resultat af ens søgning.

I stedet kan man i dag ved hjælp af IA-teknologien blive præsenteret for et dynamisk resultat der mere har karakter af en juridisk dialog.

Nedenfor er der opstillet en række klassiske juridiske begreber. De kan stadig finde anvendelse og vil nok i højere grad kunne genfindes i ældre domme og juridisk litteratur. Hvis du mod forventning ikke kan finde en tilfredsstillende forklaring ved hjælp af IA-funktionen herunder, skal du være velkommen til at anvende kontaktformularen I så fald vil jeg benytte mig af et par ældre juridiske ordbøger og lægge deres forklaringer ud på websiden.

Ellers har du fri adgang til at søge på ethvert juridisk begreb du møder i hverdagen. Hvis det begreb du søger på også anvendes i andre ikke-juridiske betydninger kan du evt. tilføje ordet ”juridisk” eller på anden måde stille spørgsmålet så det bliver juridisk.

Som det første skal du vælge samtalestil:

Talrige forsøg har vist, at det midterste valg typisk giver det mest relevante svar og specielt hvis du lader ordet “juridisk” indgå når man ikke af de anvendte ord kan se, at det er entydigt juridisk spørgsmål..

I bunden af hvert svar får du adgang til følgende muligheder:

“Få mere at vide” giver dig adgang til websider med supplerende/omformulerede svar på det stillede spørgsmål.

Ikonerne anvendes til:

1. Synes godt om svar
2. Synes ikke godt om svar
3. Kopier til udklipsholder
4. Download til Word, PDF eller tekstfil
5. Del på sociale medier
6. Få svaret læst op
7. Nummerering af sessionen

Nederst foreslår Copilot supplerende og afledte spørgsmål. Ved klik på disse får du umiddelbart en besvarelse.

Selve spørgsmålet indtastes som vist og kan også indtales via mikrofon:

Herunder eksempler juridisk spørgsmål som du selv kan afprøve i Copilot:

– Hvad betyder eksaminatoriske maksimer juridisk?
– Hvad betyder clausula cassatoria juridisk?  
– Kan man begrænse en tvangsarvings arv?
– Jeg bor i Sorø og ønsker at anlægge en sag der drejer sig om 50.000 kr. Hvordan gør jeg?
– Hvad betyder bonus pater familias?

God fornøjelse med Copilot og kunstig intelligens.

Juridisk ordbog classic

Herunder mere end 5.700 juridiske udtryk og begreber. De fleste er dagsaktuelle, men en del er også fremfundet i juridiske ordbøger fra 1934 og 1976. Alle med understregning linker dig direkte videre til en sagkyndig forklaring og resten kan du få besvaret gennem Copilot. Hvis du mod forventning ikke kan få et kvalificeret svar gennem Copilot skal du være velkommen til at anvende kontaktformularen. Så vil jeg lægge forklaringen ind fra ordbøgerne.